Noten

De gezondste noten

Walnoten 

Wat betreft gezonde voedingsstoffen spant de walnoot de kroon. Ze zijn een goede bron voor omega-3 vetzuren en bevatten vitamines en mineralen die werken als krachtige antioxidanten.
Walnoten in dop zijn het lekkerst maar niet het hele jaar verkrijgbaar, daarom zijn gepelde walnoten een goed alternatief. Mevrouw Noot heeft het hele jaar verse walnoten!

Amandelen 

Amandelen zijn rijk aan magnesium, potassium, mangaan, koper, selenium, calcium en vitamine E. Behalve in zijn geheel kun je amandelen ook gebruiken in de vorm van amandelmeel.

Cashew noten 

Cashew noten worden eerst twee maal geroosterd voor ze geschikt zijn voor consumptie. Cashews bevatten iets minder vet, maar leveren wel koper, magnesium, zink, ijzer en biotine

Hazelnoten 

Hazelnoten zijn rijk aan proteïnen, bevatten veel goede, langzame koolhydraten, vitamine E, ijzer, zink, kalium en calcium. Door hun samenstelling zijn ze een goede vervanger voor vlees

Pecan noten 

Pecan noten leveren een zeer groot aanbod van vitamines en mineralen, waaronder diverse B vitamines, vitamine A en E. Daarnaast zijn ze rijk aan de mineralen foliumzuur, zink, fosfor en magnesium.

Paranoten 

Een paar paranoten zijn een maaltijd op zich en bevatten zeer veel goede voedingsstoffen zoals koper, niacine, selenium, vitamine E en vezels. Alleen macademia noten bevatten nog meer vet dan paranoten.

Macademia noten 

Macademia’s bevatten veel proteïnen, magnesium, vezels en veel onverzadigde vetzuren. Deze vetste noten zijn moeilijk om zelf te kraken. Het kan wel, maar dan heb je een speciale notenkraker nodig. Als je ze  gepeld koopt, koop ze dan  zo vers mogelijk en bewaar ze niet te lang

Pinda’s zijn geen noten 

De pinda is een beetje een vreemde eend in de bijt. Hij behoort namelijk niet tot de familie van de noten, maar tot die van de peulvruchten. Gelukkig bevatten pinda’s ook gezonde vetten en voedingsstoffen Pindakaas (let op dat er geen suiker is toegevoegd) is daarom gezond broodbeleg

Zo gezond zijn noten

Noten worden vaak gezien als caloriebommetjes vol vet en worden daarom vermeden door mensen die op hun lijn letten. Maar noten bevatten veel gezonde voedingsstoffen en passen prima in een gezond dieet.

Gezonde voedingsstoffen in noten

Noten bevatten inderdaad een behoorlijke hoeveelheid vet. Ze bestaan zelfs voor bijna de helft uit vet. Maar het goede nieuws is dat het hierbij voor het grootste deel gaat om meervoudig onverzadigde vetzuren (omega-3), gezonde vetten dus. Deze helpen juist het cholesterol op peil te houden en beschermen tegen hart- en vaatziekten.

Naast deze gezonde vetten leveren noten ook eiwitten, verschillende B vitaminen, calcium en ijzer. De samenstelling van voedingsstoffen wisselt per notensoort. Veel van deze voedingsstoffen zijn belangrijke anti-oxidanten die onder andere van belang zijn voor gezond haar, huid en nagels.

Een handjevol noten geeft al snel een vol gevoel, en dat blijft wel even zo. Hierdoor is je trek in ander eten tijdelijk een stuk minder. Door al deze gezondheidsvoordelen zijn noten een gezonde snack en voor vegetariërs een vervanging voor vlees.

Houdbaarheid

Om noten langer houdbaar te maken en schimmel tegen te gaan worden noten vaak op allerlei manieren voorbehandeld. Dit kan zijn gepeld, gedroogd, gebrand, geroosterd, geschaafd.

Natuurlijk gaan bij deze bewerkingen voedingsstoffen verloren. Veel noten die in de supermarkt verkocht worden bovendien geroosterd of gebrand op hoge temperaturen. Hierdoor veranderen meervoudig onverzadigde vetzuren in verzadigde vetzuren. Koop dus bij voorkeur ongebrande noten.

Wij hebben heerlijke knapperige, vers geroosterde noten.
Je kunt ze natuurlijk ook zelf roosteren:
Leg ze daarvoor 15-20 minuten in een oven op bakpapier die niet warmer is dan 140°C